söndag 25 augusti 2013

Årets kolonigala

Det är fortfarande augusti men nu känns det som att odlingssäsongen mer eller mindre är över på kolonin så vi kan börja summera den och dela ut priser på årets prestigefyllda kolonigala.

Årets mest pålitliga; Lök
Vi satte ett 50-tal lökar och har väl 20 kvar i backen nu. Precis som förra året har löken varit helt problemfri och vi har fått stora fina lökar med mycket smak (och hög gråtfaktor) som vi kunnat äta av hela sommaren. Att de håller sig länge och dessutom är fina som prydnad när de ligger och torkar i köket är ett plus.

Årets underprestation; Potatis
Vi hade ju bara en rad potatis i år, samt en 4-5 stycken som glömts kvar förra året och nu dök upp bland lökarna, så vi hade inte förväntat oss några mängder, men trots det kändes skörden lite som en besvikelse. Få och små potatisar per planta och något hade förstört en hel del så vi bara fick ut en 4-5 fina potatisar per planta.

Årets "men va f-n!?"; Ananas-jordgubben
Att äntligen få frukt på ananas-jordgubben, bara för att få se hela skörden uppäten av sniglarna just som vi skulle börja plocka, var minst sagt knäckande. Vi hann i alla fall provsmaka en halvt omogen gubbe och den var god.

Årets skadedjur; Mullvadssyrsan
Sniglarna i all ära, men inget skrämde och fascinerade oss mer än mullvadssyrsan i år.

Årets hallon; Hallon
Jag tycker inte om hallon, men de växte bra i alla fall.

Årets balkongväxt; Coctailtomat
Efter att jag råkat klippa ner chillin just som den skulle börja blomma och därmed förstörde hela skörden så går priset till tomaterna, som växt så det knakar och nu går att plocka ett par stycken varje dag. Riktigt gott smakar de också.

Årets marktäckare; Gräs
Ingen överraskning här, gräs är den växt vi skrivit mest om i år och vilken underbar del av floran det är! Att vi sådde igen smålanden gjorde verkligen under för den här sommaren. Nu hade vi precis lagom mycket land kvar för att kunna hantera det utan att få gråa hår och ogräsinvasioner. Efter några år på kolonin hade vi fått en känsla för vilka dimensioner som passar oss bäst just nu, och med gräs på resten kände man verkligen att man hade energi att lägga på landen vi sparade.

Årets krukväxt; Sensitiva mimosa pudica
Även känd som Rör-mig-ej. Vi lyckades få fram några från frön och de är riktigt roliga att gå och peta på för att se hur de drar ihop sig.

Och så slutligen... (trumvirvel)

Årets bästa gröda; Brytböna
Det gick upp och ner för bönorna, som vi testade för första gången. Tanken var att få ha något som dels var lättare att skörda än potatisen som vi fokuserat på innan, och dels lättare att bevara längre tid. Vi fick ju en dålig start på flera fronter; dels slarvade vi med att förblöta fröna så vi fick upp hälften av det vi satt, och sen kom ju rådjuren och åt upp alla bladen så det bara var stjälkar med bönor på kvar. Men sedan tog de sig, bönorna växte på bra och buskarna fick fram nya blad, och plötsligt kunde man plocka ett gäng bönor vid varje kolonibesök. Just att bara kunna kika vilka som är färdiga att plocka, istället för att som med potatis behöva gräva upp allt på vinst och förlust har känts väldigt smidigt. Att sedan bara behöva förvälla bönorna och lägga dem i frysen är också väldigt enkelt. Vi fick upp runt tio plantor och ca hälften av dem har gått bra medan resten verkar ha tagit mer bestående skada av rådjurens framfart. Trots det har vi kunnat frysa in uppskattningsvis nästan ett kilo bönor, så det ska bli väldigt roligt att se vad vi kan få fram nästa år när vi sätter fler frön, och dessutom ska skydda och stödja upp dem bättre. Extra roligt blev det när vi hittade samma sorts bönor (men mindre och fulare) på ICA för 11.90 hektot, vilket gör bönorna till den rent ekonomiskt mest värdefulla skörden i år! Kanske dags att säga upp oss och leva på bönskörden nästa år?

1 kommentar:

Amanda sa...

Vi ar med om samma sak förra året med vår då enda jordgubbe. Den rodnade så sakteliga, och en dag sa vi till varandra att idag var dagen när den skulle ätas. Och när vi glada i hågen gick för att skörda så var den försvunnen.. Det var förresten samma sak med våra sex körsbär förra året. I år fick vi dock så det räckte och blev över! :)